Zo voorkom je stress!

stressIedereen heeft er af en toe last van: stress. Je voelt je moe, futloos, je krijgt er vaak een slechte huid door, je eet slechter, en ga zo maar door. Stress is gewoon erg ongezond en vervelend. Sinds ik op kamers woon en fulltime stage loop, heb ik echt mega veel stress. Ik heb voor mijzelf een paar dingen bedacht waardoor het allemaal wat rustiger word in mijn hoofd.

• Schrijf alles op. Meestal denk je dat je het drukker hebt dan je werkelijk hebt. Ik zit vaak te zeuren dat ik ZO veel moet doen, maar als iemand dan vraagt: ‘wat dan?’, dan blijkt het vaak mee te vallen. Ik schrijf voortaan aan het begin van de dag op wat ik allemaal moet doen. Gewoon een welbekend ‘to-do’ lijstje dus. Zet er alleen op wat je die dag af MOET hebben, geen extra klusjes. Ik maakte vroeger echt mega lange lijstjes en was altijd teleurgesteld en chagrijnig als ik niet alles af had. Maak ook geen to-do lijstjes voor een hele week, dan probeer je of alles in 1 dag te doen wat stress geeft, of je denkt: ach, dit doe ik morgen wel…, waardoor je het allemaal uitstelt en de laatste dag stress hebt of het gewoon helemaal niet meer doet.

• Neem genoeg rust. Dit lijkt zo’n logische tip, maar te weinig mensen doen het. Sinds ik stage loop van half 10 tot 6 merk ik hoe belangrijk het is om soms gewoon even een kop thee te pakken en een tijdschrift te lezen. Constant met je werk bezig zijn is echt niet goed. Ik houd een lange dag beter vol als ik af en toe een tijdschrift lees.

• Verder is het slim om alles wat je bedenkt dat je nog moet doen, meteen te doen. Beantwoord dus gelijk die ene mail en betaal meteen de rekening van dat nieuwe shirtje. Zo loop je niet nog dagen rond met een ‘ik moet nog iets doen’ gevoel.

• Ga op tijd naar bed. Dit is vaak lastig, want als je stress hebt, heb je misschien het idee dat je geen tijd hebt om vroeg te slapen. Vaak is dat niet waar. Ik ga gewoon elke avond rond 10 uur naar bed (behalve in het weekend) en heb de dag daarna veel meer energie om dingen te doen! Zo doe ik ook nog eens meer dingen op één dag.

Stress voorkom je ook door andere dingen op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld het huishouden. Hier een paar simpele tips die ik zelf toepas.

• Ruim je huis of kamer op! Zet bijvoorbeeld manden neer waar je spullen in kan verzamelen zodat je de spullen makkelijk mee kan nemen. Ik gooi vaak alles in een grote wasmand en neem het mee naar boven. Dan ruim ik het boven op en zet ik de wasmand weer beneden. Natuurlijk moet je niet de volle wasmand boven laten staan, dan verplaats je het probleem in plaats van het op te lossen.

• Zet meteen al je vaat weg. Als je hier niet zo’n zin in hebt, doe het dan in ieder geval voor je gaat slapen. Zet de afwasmachine aan of doe de afwas zodat je de volgende dag fris kan beginnen. Ik vouw zelf ook altijd al mijn kleren op, zet mijn tassen in een hoek en leeg mijn afvalbakje. Ik weet gewoon dat ik vrolijker en rustiger wakker word als mijn kamer schoon en opgeruimd is.

• Maak meteen schoon, wacht niet tot het te veel is. Zeker bij zoiets als de vaat. Ik was meteen na het koken af. Ik weet namelijk van mijzelf dat als ik te lang wacht ik er geen zin meer in heb. En hoe meer vaat er bijkomt, hoe minder graag ik afwas. Doe dit met alles, veeg gewoon na het koken het aanrecht af, poets de tafel na het eten, etc. Zo hoef je ook geen grote schoonmaakbeurten te houden waar je vaak geen tijd voor hebt.

Advertenties

13 thoughts on “Zo voorkom je stress!

  1. Goedzo lau! Ik ben blij dat je een paar dingen hebt gevonden die je helpen om t wat rustiger voor je te maken :)

  2. Goede tips! Ik slaap zelf ook altijd voor 23:00 uur en heb dan zoveel energie! Verder een tip als je huis een zooitje is, maar je geen tijd/zin hebt alles in één keer aan te pakken: ruim net iets meer op of maak iets meer schoon dan de rotzooi die je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld: als je net hebt gekookt en gegeten, doe dan alle vaat, maar ruim meteen de hele eettafel op (als die vol ligt met andere troepjes). Ga je daarna studeren, ruim dan daarna al je studiemateriaal op, maar draai meteen even een wasje. Zo heb je niet het idee dat je ALLEEN MAAR aan het opruimen/schoonmaken bent, terwijl je toch stukje bij beetje een leefbaarder huis krijgt ;).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s